Wyszukaj artykuł:
Tunezja jest Ready and Safe na wakacje 2020 kontra COVID-19
Tunezyjskie Ministerstwo Turystyki i Rzemiosła stworzyło specjalny certyfikat « Ready and Safe », aby zapewnić podróżnym maksymalne bezpieczeństwo i przygotować się do powrotu sezonu letniego.
Każdy hotel musi uzyskać certyfikat w Tunezji, który chce przyjąć gości z zagranicy w sezonie 2020 (te same normy beda obowiązywać wszystkich), Certyfikat "Ready and Safe" ma obowiązywać od 4 czerwca 2020 roku. Tunezja powinna ruszyć 1 lipca 2020 roku z wylotami z Polski. Aby go uzyskać konieczne jest przestrzeganie wewnętrznego protokołu zgodnego również z wytycznymi WHO. Zalecenia te beda stosowane i przestrzegane przez cały sektor turystyczny w Tunezji w celu zagwarantowania najwyzszego poziomu sanitarnego, a tym samym utrzymania kontroli nad rozprzestrzenianiem sie COVID-19 oraz przede wszystkim zapewnienia zdrowia i bezpieczenśtwa turystom.
To bardzo ważna informacja dla klientów Traveliada.pl, którzy zamierzają odwiedzić Tunezje, ale również dla wszystkich Turystów, którzy chcieliby w roku 2020 wylecieć na wakacje, a nie wiedzą jeszcze, jaki to ma być kierunek. Łagodny klimat, pyszna kuchnia, urok i piekno poszczególnych regionów, piaszczyste plaze, wyjatkowe hotele i restauracje sa gotowe by bezpiecznie przyjąc gości z zagranicy z zachowaniem wszelkich i niezbędnych środków ostrożności tak, aby pobyt był pełen spokoju i relaksu.
Jak mówi Dyrektor Tunezyjskiego Urzędu ds. Turystyki w Warszawie Pan Ahmed Meddeb "Pragnę również podzielić się z Wami informacjami dotyczącymi aktualnej sytuacji epidemiologicznej w Tunezji. Według najnowszych, oficjalnych danych opublikowanych przez Ministerstwo Zdrowia Tunezji, w dniu 29 maja 2020r. całkowita liczba ozdrowieńców osiągnęła 946 osób. Jedynie 82 przypadki są nadal pod kontrolą medyczną, z czego tylko 2 z nich wymagają hospitalizacji".
PROTOKÓŁ SANITARNY DLA SEKTORA TURYSTYCZNEGO TUNEZJI
„Protokół Sanitarny dla sektora turystycznego Tunezji” (Protocole Sanitaire du Toursime Tunisien – PSTT) ma na celu podnieść bezpieczeństwo sanitarne w Tunezji jak również przeciwstawić się rozprzestrzenianiu wirusa COVID 19.
Protokół jest zbiorem przepisów odnoszących się do pobytu w Tunezji każdego klienta z zagranicy, począwszy od podjęcia z lotniska, poprzez zakwaterowanie i przebywanie w hotelu, kończąc na wycieczkach fakultatywnych i powrocie do kraju. Nowo powstałe zasady uzupełniają już istniejące normy sanitarne i higieniczne w sektorze turystycznym, dbające od dziesięcioleci o najwyższy poziom bezpieczeństwa jak i jakości hoteli w Tunezji.
GŁÓWNE WYTYCZNE PRZEDSTAWIAJĄ SIĘ NASTĘPUJĄCO:
BEZPIECZEŃSTWO PODCZAS PRZYLOTU ORAZ TRANSFERU
NAKAZ NOSZENIA MASECZEK I ODPOWIEDNICH RĘKAWICZEK PRZEZ OBSŁUGĘ ODPOWIEDZIALNĄ ZA PODJĘCIE ORAZ TRANSFER KLIENTÓW DO HOTELI.
ZACHOWANIE ZALECANEJ ODLEGŁOŚCI MIĘDZY KLIENTAMI PODCZAS PRZYLOTU/WYLOTU, TRANSFERU ORAZ MANIPULACJI BAGAŻAMI.
W POJAZDACH SŁUŻĄCYCH DO TRANSFERU TYLKO 50% MIEJSC MOŻE BYĆ ZAJĘTYCH.
WSZYSTKIE POJAZDY POWINNY BYĆ DEZYNFEKOWANE KAŻDORAZOWO PO WYKONANIU USŁUGI.
BEZPIECZEŃSTWO NA TERENIE OBIEKTÓW HOTELOWYCH
NAKAZ NOSZENIA MASECZEK LUB PRZYŁBIC PRZEZ PERSONEL HOTELOWY.
- OBIEKT HOTELOWY NIE MOŻE PRZEKROCZYĆ 50% SWOJEJ ZAKAZ PRZEBYWANIA W HOTELU OSÓB NIE ZAKWATEROWANYCH W DANYM OBIEKCIE
- OBOWIĄZEK WPROWADZENIA USŁUGI „A LA CARTE” W RESTAURACJACH HOTELOWYCH
- UDOSTĘPNIENIE PERSONELOWI HOTELOWEMU ORAZ KLIENTOM MATERIAŁÓW INFORMACYJNYCH ODNOSZĄCYCH SIĘ DO NOWO OBOWIĄZUJĄCYCH PROCEDUR SANITARNYCH.
- OBIEKTY HOTELOWE ZOBOWIĄZANE SĄ DO ZAWIESZENIA WSZELKICH WYDARZEŃ TWORZĄCYCH SKUPISKA LUDZI ORAZ AKTYWNOŚCI SPORTOWYCH W BASENACH.
WYZNACZENIE I PRZYGOTOWANIE ODPOWIEDNIEJ LICZBY POKOI W KTÓRYCH BĘDZIE MOŻNA CZASOWO ODIZOLOWAĆ OSOBĘ W PRZYPADKU STWIERDZENIA OBJAWÓW CHOROBOWYCH.
- W PRZYPADKU POTWIERDZENIA ZAKAŻENIA WIRUSEM COVID-19 U KLIENTA, WYŁĄCZENIE Z UŻYTKOWANIA POKÓJ W KTÓRYM PRZEBYWAŁA DANA OSOBA ORAZ PRZYSTĄPIENIE DO DEZYNFEKCJI POMIESZCZENIA POD NADZOREM OSOBY ODPOWIEDZIALNEJ ZA KWESTIE SANITARNE W HOTELU.
- OBOWIĄZKOWA OBECNOŚĆ W HOTELU PIELĘGNIARKI/PIELĘGNIARZA ORAZ OSOBY ODPOWIEDZIALNEJ ZA KWESTIE SANITARNE.
- ZAPEWNIENIE DODATKOWEGO PERSONELU SPRZĄTAJĄCEGO.
STWORZENIE STREFY DEZYNFEKCYJNEJ DLA BAGAŻY PRZED REJESTRACJĄ W RECEPCJI.
- SPRAWDZANIE TEMPERATURY CIAŁA CAŁEGO PERSONELU HOTELOWEGO ORAZ WSZYSTKICH KWATERUJĄCYCH SIĘ GOŚCI HOTELOWYCH PRZY POMOCY TERMOMETRU CZOŁOWEGO NA PODCZERWIEŃ.
- OGRANICZENIE DO MINIMUM CZASU PRZEBYWANIA KLIENTA PRZY RECEPCJI.
UMIESZCZENIE DODATKOWYCH DOZOWNIKÓW Z PŁYNEM DO DEZYNFEKCJI RĄK DOSTĘPNYCH DLA GOŚCI HOTELOWYCH.
BEZPIECZEŃSTWO W RESTAURACJACH HOTELOWYCH
NAKAZ NOSZENIA MASECZEK PRZEZ PERSONEL RESTAURACYJNY.
- ZMNIEJSZENIE POJEMNOŚĆ RESTAURACJI O 50% Z ZACHOWANIEM ODSTĘPU MIN. 2 M MIĘDZY KAŻDYM STOLIKIEM.
UMIESZCZENIE DODATKOWYCH DOZOWNIKÓW Z PŁYNEM DO DEZYNFEKCJI RĄK.
SYSTEMATYCZNE SPRZĄTANIE, DEZYNFEKCJA ORAZ WIETRZENIE POMIESZCZEŃ RESTAURACYJNYCH PRZED I PO DOKONANEJ OBSŁUDZE.
WPROWADZENIE USŁUGI RESTAURACYJNEJ „A LA CARTE”.
ZAPEWNIENIE USŁUGI RESTAURACYJNEJ W FORMIE ROOM SERVICE NA ŻYCZENIE KLIENTA.
BEZPIECZEŃSTWO PODCZAS WYCIECZEK FAKULTATYWNYCH
- ZACHOWANIE DYSTANSU MIĘDZY KLIENTAMI PODCZAS ZWIEDZANIA
ZABYTKÓW I MUZEÓW, JAK RÓWNIEŻ PODCZAS POSTOJÓW I PRZEBYWANIA W MIEJSCACH PUBLICZNYCH (KAFEJKI, RESTAURACJE, SKLEPY …)
NAKAZ NOSZENIA MASECZKI PRZEZ PRZEWODNIKA TURYSTYCZNEGO, JAK RÓWNIEŻ WSZYSTKICH UCZESTNIKÓW WYCIECZKI.
Protokół został stworzony na podstawie międzynarodowych zasad i wytycznych obowiązujących w wielu krajach w tym również Polski, tak aby zapewnić odpowiednie procedury bezpieczeństwa w ramach prewencji i zwalczania COVID-19.
żródło: Tunezyjskie Ministerstwo Turystyki