DUBROWNIK
Oferty apartamenty, hotele w Dubrowniku:
Dubrownik jest jednym z najwspanialszych miast w Europie i jednym z najchętniej odwiedzanych przez turystów. Ze względu na swoją wspaniałą architekturę i zabytki miasto to widnieje na liście Światowego Dziedzictwa UNESCO.
Serce i dusza Dubrownika to Stare Miasto z murami miejskimi (do 25 m wysokości i do 6 metrów szerokości) z ponad 20 bastionami i basztami z X-XV wieku, mury tworzą starodawny układ urbanistyczny miasta. Monumentalne mury, które otaczają Dubrownik przerywane są wieżami i cudownym widokiem na Adriatyk, to bez wątpienia najsłynniejszych cechą.
W trakcie zwiedzania Starego Miasta można wpaść na Orlando, to rycerz który stoi dumnie i cicho na kolumnie przed kościołem Św. Balise. Orlando niegdyś stał w centralnym miejscu Dubrownika, to miejsce spotkań i jednocześnie symbol wolności. Kościół Św. Blaise jest symbolem, gdyż ten święty dzięki swojej wizji uratował Dubrownik przed najazdem Wenecjan.
Fontanna Onufrego to źródło wody dla mieszkańców Dubrownika i zwiedzających. Po wejściu do zabytkowego starego miasta Dubrownika od bramy Pile widzi się fontannę, która jest jednym z pierwszych zabytków po przekroczeniu murów Dubrownika.
Warto również zobaczyć Pałac Sponza (XIV-XV wiek), który niegdyś odegrał ważną rolę w handlu Dubrownika oraz literatury; gotyckie klasztory Franciszkanów i Dominikanów z XIV-XV wieku, najstarszą aptekę w Europie (od 1317) oraz Pałac Rektora, wybudowany w połowie XV w. Pałac Rektora to symbol niepodległości Dubrownika i centrum polityki i dyplomacji, dziś jest jednym z najpiękniejszych pałaców w Dubrowniku, z elementami późnego gotyku i renesansu.
Pałac Rektora był siedzibą rządu Republiki Dubrownickiej (Raguzy), wolnej republiki kupieckiej w latach 1204 - 1806. Obecnie w budowli znajduje się muzeum historii Dubrownika. Każdy, kto odwiedzi to miasto, przyzna, że założony jeszcze w VII wieku jako Ragusium przez rzymskich zesłańców Dubrownik nie na darmo nosi miano perły Adriatyku.
Twierdza w fortyfikacji Dubrownika nie jest połączona murami miasta to kompleks jest Lovrjenac Fort. Ta twierdza Lovrjenac wznosi się wysoko nad miastem jest zbudowany na wysokiej skale 37 metrów wysokości i oferuje 360 panoramę stopni.
Dzisiejsza nazwa Dubrownik pochodzi od chorwackiego słowa Dubrava, co oznacza, lasy dębowe, jak w przeszłości, dęby otaczały Dubrownik.
Z atrakcji w Dubrowniku zalicza się Buza bar, który jest jednym z najpiękniejszych barów w Dubrowniku powieszony na skałach tuż nad morzem, z niesamowitą panoramą na otwarty Adriatyk. Nieznany sport w Polsce, a w Dubrowniku to więcej niż rozrywka, czyli piłka wodna. Sport jest tak spleciony w codziennym życiu, że utworzono własną dziką ligę piłki wodnej "Wild League" w Dubrowniku i jest to wydarzenie sezonu letniego. Piłka wodna jest tu traktowana niczym religia.
Podczas zwiedzania Dubrownika na pewno docenicie lokalne specjały kuchni dalmatyńskiej i najlepiej w atmosferze tradycyjnej restauracji kraju. W okolicy Dubrownika jest wiele "ukrytych" restauracji, które są trzymane w tajemnicy przez mieszkańców. To właśnie w tych restauracji i tawern, które można odkryć prawdziwe dania kuchni dalmatyńskiej, przygotowywane w tym samym starodawny sposób pokoleń. Kuchnia Dalmacja znana jest na całym świecie jako zdrowa kuchnia, przepisy i metody przygotowania są przekazywane z pokolenia na pokolenie przez wieki.
Przygotowywanie artykułów spożywczych, w tym dużą ilością ryb i owoców morza, oliwy z oliwek, warzywa i rodzimych ziół znalezionych w pobliżu morza, dlatego ta kuchnia jest uważana za bardzo zdrową. W malowniczej wsi Delights będzie to malownicze doświadczenie, zjedzony posiłek w domowej i typowo wiejskiej atmosferze. Można ogrzać swój apetyt pijąc lokalnie wytwarzaną grappę i delektować się cienkimi plasterkami lokalnej szynki wędzonej, wędliny, rodzimych warzyw, owoce morza i przepyszne desery.
A smakosze sera muszą spróbować wszystkich różnych chorwackich serów przygotowywanych regionalnie. Jeden z lokalnych przysmaków to danie zapiekane pod dzwonem żelaza jest to tradycyjna metoda gotowania mięsa i warzyw, potrawy są wsadzane w garze z metalową kopułą i zapiekane w żarze. Ten styl gotowania zwykle potrzebuje do trzech godzin, aby przygotować potrawę, chociaż naprawdę warto poczekać na ten specjał. Oczywiście kieliszek lub dwa dobrego wina lokalnego jest idealnym dodatkiem do każdego posiłku, a to szczególnie tradycyjny posiłek Dalmacji.