Wyszukaj artykuł:
Co pijemy w Grecji?
Grecja jest krajem mającym ponad 3000 lat tradycję produkcji napojów alkoholowych. Mimo to, większości turystów najbardziej z Grecją kojarzy się słynne ouzo czyli lokalna wysokoprocentowa anyżówka.
Doradzimy Państwu czego można napić się na wakacyjnym wyjeździe.
Tsipouro – najstarszy bimber świata.
Na długo przed tym, zanim ouzo zdobyło sobie pozycję najsłynniejszego wśród turystów odwiedzających Grecję, a także przed powstaniem metaxy, greccy górale destylowali tsipouro. Ten powstający z wytłoczek (tzn. z tego co pozostaje przy produkcji wina – z pestek, skórek, z dodatkiem soku z winogron), bimber znane jest już od XIV wieku. Podobno mnisi na Świętej Górze Athos, zajęli się jego destylacją.
Współcześnie, ten mocny alkohol produkowany jest lokalnie na wyspach (na Krecie nazywany się tsikoudia, lub raki) i wzdłuż kontynentalnej Grecji – od Salonik do Peloponezu. Tsipouro przemienia się w ouzo, po dodaniu anyżu i cukru, ale – w odróżnieniu od ouzo, używanego jako składnik koktajli (np. ouzitos) – pite jest bez żadnych dodatków. W wielu miejscach Grecji tsipouro oferowane jest przy rozmaitych okazjach, np. jako tzw. „welcome drink” po zameldowaniu się w hotelu, jako aperitif przed posiłkiem lub digestif po jego zakończeniu.
Retsina czyli starożytne wino
Nieporównywanie łagodniejszą formą smakowania alkoholu jest picie wina. Tradycja ta w Grecji jest naprawdę długa, bo obejmuje okres ponad sześciu tysięcy lat! W starożytności wino wytwarzano na małą skalę, w prywatnych winiarniach, zakładanych w wioskach. Nadzwyczaj rozpowszechniony wtedy, kult Dionizosa – boga wina i uciechy – stanowił dodatkowy bodziec do rozwoju produkcji wina. Przez ponad dwa tysiące lat, sosnowa żywica wykorzystywana była do korkowania naczyń z winem, dzięki czemu zapobiegano jego kwaśnieniu. Wkrótce, powstający w ten sposób, dodatkowy smak stał się cechą rozpoznawczą specyficznego wina, nazwanego retsiną, a jego picie weszło do greckiej tradycji. Nawet starożytny pisarz i filozof, Pliniusz Starszy (jego imię przeszło do historii także z tego powodu, że padł ofiarą słynnej erupcji wulkanu w Pompei) znalazł czas na napisanie opinii o tym, która żywica ma najlepszy smak. Retsina jest tania a jej poszczególne wyroby różnią się od siebie znacząco. Spotkać ją można w całym kraju, bo mnóstwo winiarni w Grecji wytwarza retsinę.
Piwo czyli Mythos i towarzysze
Greckie piwo smakuje zawsze i wszędzie. Obojętne czy wracasz z wycieczki po Akropolu, czy z wędrówki wzdłuż Wąwozu Samaria na Krecie, butelka chłodnego piwa Mythos jest dobrym zwieńczeniem dnia. Mimo, że piwo w Grecji, tak jak niemal na całym świecie, cieszy się dużą popularnością, to jednak w porównaniu z mającymi o wiele dłuższą tradycję, mocniejszymi alkoholami, jego znaczenie, w tradycji i zwyczajach greckich, jest bardzo małe. W greckiej Macedonii warte uwagi jest piwo Vergina i Voreia India Pale Ale. Na Santorini, bardzo dobre piwo, o nazwie Donkey, produkuje lokalny browar.
Zarezerwuj wakacje 2018 i posmakuj greckich trunków! Yamas!